voorbij

de woorden

is er altijd nog

kunst!

 

Beeldende Coaching bij ziedezee:

in beeld kom je zelf in zicht!

Hoofd en denken komen tot rust wanneer je handen het werk doen. Bij ZIEDEZEE ben je daarom actief bezig in het atelier en nemen we de tijd. Beelden en materialen zijn je belangrijkste gereedschap. Ervaringen en gevoelens die een rol spelen in het nu, worden zichtbaar gemaakt. Als jouw coach ben ik gids, begeleider en ondersteuner. Ervaring met beeldend werken is bij de coaching niet nodig! 

Wat je van binnen bezighoudt (gevoel, gebeurtenis, probleem, verlangen) wordt verhelderd door wat buiten jezelf ontstaat (materiaal, creatief proces, vorm). Creëren is een intuïtief proces met een concreet tastbaar resultaat. Het opent de weg naar eigen kracht en oplossend vermogen.

Keuzes voor kleur, materiaal en vorm hebben hun eigen logica. Ze passen bij een bepaald moment en in een bepaalde context. Je hoofd snapt er soms niets van. Je put dan voor inzicht uit een eigen maar andere bron. Het scheppingsproces geeft energie die eerst naar binnen en vervolgens naar buiten gericht is.

In het maakproces is wel richting, maar ook ruimte. Ruimte om met je verhaal, je ervaringen en emoties om te gaan. Om patronen te herkennen en te verleggen. Ruimte om verlangens te onderzoeken en de richting om verder te gaan. Beeldend aan de slag zijn biedt een veilige ruimte om vrijer om te kunnen gaan met “fouten” maken en te oefenen met nieuwe inzichten.  

Werken met materialen geeft aan de ene kant regie (welk materiaal kies je, je hebt het zelf in handen) en vraagt aan de andere kant om overgave (jij geeft richting, maar het materiaal ook). Zoiets als wanneer je op reis gaat. Je weet de richting en wat er in je koffer zit, maar nog niet precies wat je onderweg tegenkomt, om je heen en in jezelf.

Deze vorm van coaching kan een bijdrage leveren aan balans, acceptatie, verwerken, welbevinden of herstel. Bijvoorbeeld:

 • Wanneer je meer inzicht wilt krijgen in jezelf, je situatie of in relaties, in werk en privé (bv.ouder-kind, partners)
 • Als ondersteuning bij afscheid (werk en privé) 
 • Bij het omgaan met of verwerken van een ziekteproces, van jezelf of in je nabijheid. Het proces en het resultaat kunnen bijdragen aan gedachten over zingeving.
 • Als je de druk als hoog ervaart, kan het fijn zijn om de eigen regie te kunnen voelen: non verbaal, rustig, in eigen tempo werken aan iets dat bij jou past. Werken in het atelier kan zo ondersteunen bij herstel van klachten op het gebied van spanning, stress of burn-out. Het draagt bij aan ontspanning in de stroom tussen denken, gevoelens en lichaam.
 • Soms kan beeldende coaching een non verbale aanvulling zijn bij een ander persoonlijk traject, waar juist de woorden de aandacht hebben. Bijvoorbeeld naast gesprekken bij een psycholoog.
 • Beeldende coaching biedt ruimte aan wie minder makkelijk bij gevoelens komt. Als je wel behoefte hebt om gecoacht te worden, maar je vindt het lastig om de woorden te vinden. Ook als je juist geneigd bent je gevoel te laten overspoelen door woorden.

Mogelijkheden die worden ingezet zijn schrijven, schilderen, tekenen, verzamelen, fotografie, collage, film, ruimtelijk werk en beweging. Vaak een combinatie daarvan. Er wordt gewerkt in het atelier of in de natuur. De werkwijze en het materiaal worden afgestemd op je vraag. Neem gerust contact op voor meer informatie. 

Praktisch

Voor particulieren is het tarief 70 euro per uur inclusief materiaal en btw. Wanneer een bedrijf of organisatie de kosten draagt is het tarief 70 euro per uur ex. btw. Het studententarief is 55 euro per uur. 

Een beeldende coach sessie duurt 1,5 tot 2 uur.

 • De eerste sessie is een intake waarbij je vraag of het startpunt wordt verhelderd door beeldend aan de slag te zijn en gesprek. We bespreken het aantal sessies. 
 • Soms heb je samen iets uit te zoeken of vind je het plezierig om samen met iemand te komen. In overleg is dat zeker mogelijk. 
 • Een coaching is niet alleen geschikt voor volwassenen. Ook jongeren zijn welkom vanaf 15 jaar.

 

Ervaringen:

Soms heb je even iemand nodig die met je meeloopt op je levenspad. Iemand die net die vragen stelt of je iets aanreikt, zodat het beeld van je spiegel weer wat helder wordt. Ik ben het gewend geraakt om vanuit mijn hoofd te leven, waardoor ik weinig met mijn gevoel aanwezig ben. Dit bood me een gevoel van controle, veiligheid en een vertrouwd gevoel. Toch wist ik ergens dieper, dat deze manier en het willen hebben van controle me helemaal niet blij maakt.

Ik ben een reis aangegaan bij Yvonne om te kijken naar mijn grenzen, naar dat wat er zich buiten mij afspeelt en naar binnen gaat en dat wat binnen mij leeft ook weer naar buiten treedt. Met als belangrijk aandachtspunt de invloed die ik er zelf op heb. Wat denk ik, voel ik, welke behoefte heb ik en hoe handel ik. Door verschillende opdrachten en het maken van een gelaagd zelfportret heb ik dit verder mogen ontdekken. 

Yvonne heeft me begeleid tijdens ademhalingsoefeningen en creatieve oefeningen. Dit hielp me om meer aanwezig te zijn, te aarden en op mijn gevoel te durven vertrouwen. In het begin vond ik het erg lastig, spannend en had ik moeite met bepaalde vragen en oefeningen. Mijn brein gaf een soort error en mijn lijf spande zich aan. Gelukkig mocht dit er ook gewoon zijn en tegelijkertijd voelde ik de ruimte en veiligheid om mezelf te ontwikkelen en mijn ruimte te vergroten. Yvonne haar presente benadering en de verschillende oefeningen hebben mij uitgedaagd om vanuit mijn lichaam en vanuit mijn gevoel aan de slag te gaan. Ik heb mezelf verbaasd en ook verrast. Ik vond een stukje spontaniteit terug, ademruimte, vrijheid en ook een ander perspectief. 

Ik ben weer onderweg op mijn levenspad, mijn spiegel is weer zichtbaar en ik weet voor nu welk onderhoud nodig is om mijzelf te kunnen blijven zien.

Mara, 30 jaar, uit de Bilt

 

ZIEDEZEE

en kies

voor je eigen

stroom

 

Coaching Beeldend Proces voor kunstenaars

Atelier ZIEDEZEE biedt coaching als je behoefte hebt om in gesprek te zijn over je eigen beeldend werk en je proces. Een gesprek duurt 1 uur. Een beeldende coachsessie kan een vervolgstap zijn.

 

 • Voor iedereen die inhoudelijke feedback of verdieping zoekt met betrekking tot eigen beeldend werk. Wanneer je het gevoel hebt dat je ‘vastloopt’. Of als je je  persoonlijke signatuur wil versterken. Ook als je een portfolio opbouwt, bijvoorbeeld i.v.m. een toelating.
 • We bespreken je meegenomen eigen beeldend werk of portfolio. Werken in het atelier kan een vervolgstap zijn.
 • Ook begeleiding in je eigen atelier of op een andere werkplek is mogelijk.
 • Gesprek – 70 euro.
 • Een serie van 3 gesprekken – 180 euro.
 • Studentenprijs 55 euro en een serie van 3 gesprekken 150 euro

Atelierdagen en kunstenaarsweekenden die ZIEDEZEE organiseert op locatie Russelsbrook kunnen ook interessant voor je zijn. Kijk hiervoor in de agenda.